Uutiset

Pessi ja Illusia Oulussa ja Helsingissä

Sunnuntai, 5. Helmikuuta 2017

Taiteilijaprofessori-tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ohjaama Pessi ja Illusia palaa yleisön pyynnöstä ohjelmistoon 17.-26.2.2017 kulttuuritalo Valveella. Tämä Flow Productionsin ja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen vuonna 2015 kantaesittämä yhteistuotanto vierailee myös Helsingissä, Cirko -festivaalilla toukokuussa.

Kyseessä on moderni ja kehollinen tulkinta Yrjö Kokon klassikkosadusta Pessi ja Illusia. Yli-Maunulan ja työryhmän versio on äärimmäisen voimakas mutta tunnistettava tulkinta rakastetusta tekstistä. Teos ei ole orjallinen toisinto Kokon sadusta, vaan tekijät ovat luoneet siitä rohkeasti omannäköisensä maailman. Tanssin, sirkuksen, musiikin, puvustuksen, lavastuksen ja valaistuksen huippuammattilaisten käsissä sadun hahmot ovat kokeneet perinpohjaisen muodonmuutoksen. Kirjoittajansa ajan allegoriat ovat yhä läsnä teoksessa, mutta niiden lisäksi tekijät ovat ladanneet siihen uusia merkityksiä siitä käsin, miltä Pessi ja Illusia näyttäytyy tänään.

“Halusin suuren visuaalisen maailman ja pienen ihmisen sen äärelle”, ohjaaja ja koreografi Pirjo Yli-Maunula sanoo. “Pessin ja Illusian maailma vyöryy katsomoon ja saa katsojan hetkellisesti uskomaan siihen, että kaikki on totta ja väkevää.” Visuaalisesti työryhmän versio Pessistä ja Illusiasta on oivaltava, karhea ja kaunis.

Paperista luotu lavastus ja puvustus sekä teosta varten sävelletty musiikki rakentavat Pessin ja Illusian maailmasta väkevän ja käsinkosketeltavan. Pessi ja Illusia näyttäytyy tekijöilleen selviytymiseen uskovana teoksena. Keijukaista koettelevat vuodenajat ja ihmisten sota ja hänen täytyy löytää keinot selvitä. “Elämme hyvin pessimistisessä maailmassa taloudellisten, poliittisten, ekologisten ja sodan uhkakuvien alla, jossa on vaikea säilyttää omaa optimismiaan. Pessin ja Illusian tarinasta voi saada taas toivoa ja luottamusta selviämiskykyyn”, Yli-Maunula sanoo. Työryhmän monitaiteellinen versio jättää silti taaksensa yksiselitteisen mustavalkoiset tulkinnat ja avaa Kokon sadun hahmot ja niiden maailman moniulotteiseksi, syväksi kokonaisuudeksi, jota katsoja syventää entisestään oman tulkintansa myötä.

Pessi ja Illusia saa uusintaensi-iltansa Kulttuuritalo Valveella Oulussa perjantaina 17.2.2017 klo 18. Esitykset jatkuvat 26.2. saakka ja niitä on sekä päivällä että illalla. Tarkemmat esitysajat kalenterista. Teos soveltuu kouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Teos on kutsuttu myös Helsinkiin, Cirko-festivaalille 15.-16.5. Suvilahdessa Cirko-keskuksessa teos esitetään kolme kertaa festivaalin aikana.

Teosta ovat olleet Yli-Maunulan kanssa luomassa tanssitaiteilijat Milla Virtanen, Teemu Tuohimaa ja Katri Lausjärvi, sirkustaiteilijat Sanna Vellava ja Katja Kortström sekä muusikot Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela. Puvustuksesta ja lavastuksesta vastaa Pirjo Valinen avustajanaan Heidi Kesti. Äänisuunnittelijana toimii Aake Otsala ja valosuunnittelijana Jukka Huitila. Apulaisohjaajana toimii Milla Virtanen.

Liput 15/10€ ennakkoon: kulttuuritalo Valveen lipunmyynti ja ticketmaster.fi

Nettisivuosoitteet:
JoJo – Oulun Tanssin Keskus: https://www.jojo.fi/ohjelmistokuvaus-pessi-ja-illusia
Cirko-keskus: http://www.cirko.fi/ohjelma/pessi-ja-illusia