[mute]
 - Tilattavissa

“Siitä mistä ei voi puhua täytyy huutaa.”

Pirjo Yli-Maunulan ja Titta Courtin teos kahdelle tanssijalle ja kahdelle lapselle käsittelee vaikenemista, mykkyyttä. [mute] on tutkielma konfliktin välttämisestä, häpeästä, kasvojen menetyksestä ja tuntemattoman uhasta. [mute]:n puhumattomuus on tunteiden kätkemistä ja elämistä tulivuoren varjossa: tiedetään, että purkaus tapahtuu ennemmin tai myöhemmin, mutta käyttäydytään kuin niin ei koskaan kävisi.

[mute] on toteutettu vaihtuvalla miehityksellä. Teoksen rakenne on eri esiintyjäpareille sama, mutta eri esiintyjät tuovat siihen oman persoonansa, liikkeensä ja ilmaisunsa.

Tekijöilleen tuttuun tapaan aihetta käsitellään surrealismin, absurdismin ja mustan huumorin valossa. Riskinotto ja siekailemattomuus ovat teoksen ehdottomia lähtökohtia myös lapsiesiintyjien kohdalla.

“Lapsi on viisas,” sanoo tanssija-koreografi, taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula. “Aikuinen lukee tapahtumia elämässä aiemman kokemuksensa kautta, lapsella on suorempi alitajuinen ja ei-rationaalinen yhteys asioihin.”

Hiljaisuus ja purkaus, muistaminen ja unohtaminen, ihminen ja eläin ovat tärkeitä sanapareja [mute]:n prosessissa. Vanha sanonta, “vaikeneminen on kultaa” näyttäytyy erityisen ironisessa valossa [mute]:n maailmassa.

koreografia ja tanssi: Titta Court / Pirjo Yli-Maunula
lapsitanssija: Pinja Palosaari / Marona Awdishou
valosuunnittelu: Jukka Huitila
sävellys: Aake Otsala ja George Bandoek Apostolakis
äänellinen ohjaus: Aake Otsala
puvustus ja lavastus: Heidi Kesti
teosteksti ja making of -kuvat: Janne-Pekka Manninen
ennakkokuvat: Pekka Mäkinen

Esityksen kesto: noin 45 min.

Esityshistoria:

la 4.11. klo 19 ensi-ilta (Titta ja Marona)
su 5.11. klo 16 (Pirjo ja Pinja)
ti 7.11. klo 19 (Pirjo ja Marona)
ke 8.11. klo 19 (Titta ja Pinja)
to 9.11. klo 19 (Pirjo ja Marona)
pe 10.11. klo 19 (Titta ja Pinja)

Tulevat esitykset:

ke 25.7.2018 klo 18:30 Täydenkuun Tanssit -festivaali, Pyhäjärvi

Kuva: Pekka Mäkinen