Circulus femineus
 - Arkistossa

  • Koreografi ja tanssija: Maria Littow
  • Muusikko: Aija Puurtinen
  • Valosuunnittelija: Jukka Huitila
  • Pukusuunnittelija: Pirjo Valinen
  • Pukujen toteuttaja: Laura Luosujärvi
  • Valokuvat: Pirjo Lempeä ja Jari Haavikko
  • Tuotanto: Flow Productions, JoJo – Oulun Tanssin Keskus
  • Kantaesitys: Nuku-keskus, Oulu, 28.9.2007
  • Esityksen kesto: 45 min.
  • Tukijat: Valtion tanssitaidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto

Tanssija Maria Littowin ja muusikko Aija Puurtisen duetto Circulus femineus kertoo naisen rooleista, odotuksista, haluista ja intohimoista. Kuinka suhtaudumme niin omiin kuin ympäristön luomiin, todellisiin tai kuviteltuihin vaatimuksiin.

Teoksessa nainen käy sisäistä keskustelua. Hänen kaksi puoltaan, laulaja ja tanssija ovat vuorovaikutuksessa ja ohjailevat toisiaan tilanteissa, joissa pohdittavana on miellyttääkö vaiko kyllästyttää, haaveillako vaiko hajota, pelätäkö vaiko uskaltaa. Voiko hurjassa ja kurjassakin asemassa innostua ja iloita.

Teoksen yhtenä lähtökohtana on ollut länsimaisen naisen vaatetus kautta aikojen. Kuinka asut ja asusteet toisaalta antavat mahdollisuuksia ja suojaavat ja toisaalta rajoittavat liikkumista ja olemista. Pirjo Valisen suunnittelema materiaaleiltaan rikas puvustus vaikuttaa tanssin lisäksi myös teoksen äänimaailmaan. Aijan laulussa maailman eri puolilta tulevat äänensävyt kohtaavat. Marian nykytanssiin pohjautuvassa liikekielessä yhdistyvät pienet arkiset tunnistettavat eleet ja koko kehossa herkästi virtaavat liikkeet.

Tanssija-koreografi Maria Littow ottaa uusimmassa soolotyössään voimansa laulaja Aija Puurtisen lumoavasta laulumaisemasta. Circulus femineus liikkuu lempeän jalosti naiseuden eri rooleissa ilman alleviivaavia mielenilmauksia. Littowin tapa lähestyä liikemaailmaansa on leikkisän utelias ja aihiot saavat usein innoituksensa jostain ulkopuolisesta objektista.Tässä satumaisen epärealistisessa valtakunnassa liikkeen pontimena on Pirjo Valisen suunnittelema puku ja etenkin sen krinoliini. Toisaalla liikkeen nauruhermoja kutkuttelevat korkeat korot. Puurtisen kokonaisvaltainen läsnäolo ja omintakeinen äänimaailma asettuvat tanssijan yläpuolelle ohjaten tätä tapahtumien unenomaisessa utukerroksissa kuin demoni ikään.Valosuunnittelija Jukka Huitila antaa työllään näyttämölliselle kamppailulle upeaa nostetta ja nimenomaan pehemeän naiselliseen suuntaan.Petri Kauppinen, Kaleva  29.9.2007

TEKIJÄT:

Aija Puurtinen on monipuolinen, rajoja rikkova muusikko ja säveltäjä. Hän on Honey B. & T-bones yhtyeensä ohella työskennellyt myös UMOn, Avantin ja lukuisten freejazz-kokoonpanojen kanssa. Populaarimusiikin ohella hän on säveltänyt tilausteoksina klassista musiikkia mm. Zagros kamariorkesterille teos Meteo ja Oom-Pah, sopraano Piia Komsille laulusarjan Aurinko Isäni saamenkielisiin runoihin, kuoroteoksia Philomelalle ja soolosello- ja pianomusiikkia. Tämän lisäksi hän on tehnyt musiikkia nykytanssiteoksiin, lasten- ja nuorten elokuviin sekä dokumentteihin.

Aija Puurtinen tekee tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuksen osastolle taiteellista jatkotutkintoa, joka on maassamme ensimmäinen populaarimusiikin alueelta.

Pirjo Valinen on vuodesta 1975 tehnyt Oulun kaupunginteatteriin puvustuksia, lavastuksia ja julisteita. Teatterin pukusuunnittelijana Valinen on työskennellyt vuodesta 1977. Valisen töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Hän on myös toiminut opettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Oulun ja Lapin yliopistoissa.

Pukusuunnittelija Pirjo Valinen tunnetaan väsymättömänä uusien materiaalien ja työmenetelmien kokeilijana. Hän on kehittynyt vuosien mittaan yhdeksi persoonallisimmista, oman taiteellisen näkemyksensä toteuttajista suomalaisena teatteripukusuunnittelijana. Hänen erityisen harrastuksen kohteena on ollut rohkea paperimateriaalien kokeilu. Hän on luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia työmenetelmiä ja soveltanut kokeilujensa tuloksia menestyksellisesti teatteripuvustuksessa, joko osana puvustusta tai kokonaisen teoksen puvustuksen materiaalina.

Jukka Huitila on yksi valovoimaisimmista nuoren polven visuaalisista suunnittelijoista esittävän taiteen kentällä. Hän on ideoinut sekä toteuttanut lukuisia visualisointeja näyttämötaideteoksiin ja erityisesti nykytanssin piirissä hänet tunnetaan kokonaisvaltaisista visualisoinneistaan, joissa liikkuvalla kuvalla on ollut usein merkittävä rooli. Tällä hetkellä Huitilan kiinnostuksen kohteena on viedä taidettaan yksityisempään, entistä näkyvämpään suuntaan.

“Minulle on yhden tekevää onko suunnitteluni lopputulos ollut tunnistettavissa ohjaukselliseksi, valoksi, lavastukseksi, videoksi tai installaatioksi. Taiteilijana valitsen sopivan metodin jokaisen teoksen tarpeiden mukaan. Pidän tärkeimpänä, että teos on kokonaisuus. Eli prosessin on oltava etusijalla.”

ESITYSHISTORIA:
Kantaesitys:

28.9.2007 Nuku-keskus, Oulu  (1)

Muut esitykset:

29.9.-12.10.2007 Nuku-keskus, Oulu (5)

10.10.2008 Barentsin Tanssifestivaali, Hammerfest Kino, Norja (1)

29.4.2009 klo 19 Malmitalo, Helsinki