Elegia
 - Arkistossa

  • Koreografia ja tanssi: Pirjo Yli-Maunula
  • Sävellys ja musiikin esitys: Joonas Widenius (kitara)
  • Valosuunnittelu: Timo Pirttimaa
  • Pukusuunnittelu: Pirjo Valinen
  • Maskeerauksen suunnittelu: Yanski Sova
  • Promotiokuvat: Jussi Tuokkola
  • Tuotanto: Flow Productions
  • Kantaesitys: Oulun taidemuseo, Gl´amour- näyttelyn avajaiset 5.3.2010
  • Näyttämöversion ensi-ilta: Kulttuuritalo Valve, Oulu 10.11.2010
  • Kesto 20 min.

Elegia on Pirjo Yli-Maunulan ja kitaristi Joonas Wideniuksen yhteistyönä syntynyt pienoisteos. Siinä yhdistyy osittain sävelletty/koreografioitu ja osittain improvisoitu nykytanssi ja flamencohenkinen musiikki.

Elegia tarkoittaa suruvoittoista rakkauslaulua, se on runo rakastetulle maailman laidalta.

“Alvar Aalto-museossa Pirjo Yli-Maunula tekee ekstaattista Elegia- teostaan yhdessä kitaristi Joonas Wideniuksen kanssa. Huomion tahtoo varastaa taustana oleva seinä täynnä Alvar Aallon fantsuja istuimia. Mutta ei hätää. Yli-Maunula kyllä osaa hurmioitua niin, että Paimion parantola unohtuu ja lähes shamanistinen imu sieppaa katsojan täysillä mukaan liikkeeseen. Ja hurmeenpunainen iso kolttu on hieno.“ Kritiikki esiintymisestä Tanssin Aika- festivaalilla HS 27.9.2010 Jussi Tossavainen

Tekijöiden esittely:

Joonas Widenius edustaa suomalaisten flamencokitaristien eliittiä. Hän on valmistunut musiikkipedagogiksi ja kartuttanut flamencokitaristin taitojaan työskentelemällä lukuisten espanjalaisten kitaristien ja tanssijoiden kanssa.  Widenius työskentelee eri puolilla Suomea esiintyen, säestäen ja säveltäen. Laaja musiikillinen koulutus ja kokemus klassisesta musiikista rockiin ja jazziin kuuluu hänen flamencossaan. La Pandilla -yhtyeen perustaja tunnetaan kunnianhimostaan ja tinkimättömyydestään. Widenius on tehnyt yhteistyötä muun muassa flamencotanssija Katja Lundénin, Kaari Martinin, Maija Lepistön, Emilia Ahon ja Laura Vilhosen kanssa.  Hän säestää tanssitunteja mm. Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Tällä hetkellä sävellystyön alla on nykyflamencoteos Shadowplay, jonka tilaajana on flamencotanssija ja koreografi Katja Lundén.

Pirjo Yli-Maunula on työskennellyt tanssitaiteilijana kolmekymmentä vuotta. Hän asuu Oulussa ja alansa moniosaaja: koreografi, tanssija, ohjaaja ja tuottaja. Yli-Maunula viihtyy erityisesti monitaiteellisissa produktioissa ja yhteisöllisissä työprosesseissa. Hän luo viimeisteltyjä kokonaistaideteoksia, joissa jokainen detalji on tarkkaan mietitty. Silti hän jättää tanssiinsa rohkeasti myös improvisaation varaa, hetkessä syntyvät ajoitukset, liikeimpulssit ja tulkinnat ovat tärkeä osa hänen esiintyjyyttään.

Hän tekee paljon kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä, jonka myötä hän viettää residensseissä ja kiertueilla keskimäärin kolmanneksen vuodesta. Hän on esiintynyt Meksikossa, Venezuelassa, Etelä-Koreassa, Venäjällä, Kanadassa sekä useissa Euroopan maissa. Taiteellisen työnsä ohella hän on toiminut Oulun Tanssistudion johtotehtävissä, Oulun läänin ohjaavana läänintaiteilijana, sekä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Täydenkuun Tanssit – festivaalin taiteellisena johtajana.  Vuonna 2006 hän perusti yhdessä tanssitaiteilija Maria Littowin kanssa tanssin tuotantoryhmän, Flow Productions.

Yli-Maunula sai Oulun kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 2005 ja Suomen Tanssitaiteilijain liiton Tanssin Maintekopalkinnon vuonna 2008. Tällä hetkellä hän työskentee Oulun läänin taidetoimikunnan myöntämän 2-vuotisen taiteilija-apurahan turvin. Oulun kaupunki nimitti Yli-Maunulan Vuoden 2011 taiteilijaksi.

Pirjo Valinen on vuodesta 1975 tehnyt Oulun kaupunginteatteriin puvustuksia, lavastuksia ja julisteita. Valisen töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Hän on myös toiminut opettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Oulun ja Lapin yliopistoissa. Pukusuunnittelija Valinen tunnetaan väsymättömänä uusien materiaalien ja työmenetelmien kokeilijana. Hän on kehittynyt vuosien mittaan yhdeksi persoonallisimmista, oman taiteellisen näkemyksensä toteuttajista suomalaisena teatteripukusuunnittelijana. Hänen erityisen harrastuksen kohteena on ollut rohkea paperimateriaalien kokeilu. Hän on luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia työmenetelmiä ja soveltanut kokeilujensa tuloksia menestyksellisesti teatteripuvustuksessa, joko osana puvustusta tai kokonaisen teoksen puvustuksen materiaalina.

Timo Pirttimaa on valaistusmestari, joka päätoimenaan toteuttaa muiden suunnitelmia. Valosuunnitteluita tulee kuitenkin omastakin toimesta juttuun tai pariin vuodessa. Timo on työskennellyt kansallisissa ja kansainvälisissä näyttämötaideproduktioissa kymmenisen vuotta ja kouluttautunut työn ohessa koko uransa ajan.

Esityshistoria:

5.3.2010 Oulun taidemuseo

25.9.2010 Alvar Aalto museo, Jyväskylä, Tanssin Aika-festivaali

10.-13.11.2010 Valvesali, Kulttuuritalo Valve (4)

13.1.2011 Oulun taidemuseo (1)

12.2.2011 Kokkolan kaupunginteatteri, Talvitanssit-festivaali (1)

18.-19.2.2011 Kulttuuritalo Valve, vierailu JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ohjelmistossa (2)

5.5.2011  Tiedekeskus Tietomaa, musiikkiaiheisen Encore -näyttelyn avajaisissa (variaatio teoksesta)

8.6.2011 Oulun kaupunginteatteri, Valtakunnallisten kirjastopäivien avajaiset (variaatio teoksesta)

2.12. & 8.12. 2011 Valssaamo, Kaapelitehdas, Helsinki (Tsuumin esityksen parina)