Streams
 - Arkistossa

  • Koreografia ja tanssi: William Petit, Pirjo Yli-Maunula
  • Muusikko: Rosine Feferman (kontrabasso)
  • Puvustus: Marianne Sotti
  • Valokuvat: Guy Thouvignon, Pekka Mäkinen
  • Graafinen suunnittelu: Tomi Hurskainen
  • Tuotanto: Rialto Fabrik Nomade ja Flow Productions
  • Kantaesitys Oulu, Valvesali 23.1.2009
  • Kantaesitys Ranskassa, Centre Cultural Jean Houdremont, La Courneuve 6.3.2009

Streams on tanssista, musiikista, ruusuista, ruoasta, viinistä ja yhdessäolosta koostuva ylenpalttinen juhla. Yleisö on kutsuttu jakamaan ilta, tai jopa koko yö yhdessä esiintyjien kanssa. Esitys polveilee improvisoidun musiikin, tanssin ja vapaamuotoisen yhdessäolon välillä, tarjoten vieraille moniaistisen ja intiimin elämyksen.

Streamsin lähtökohta on ystävyyden kuvaus, mutta se laajee ja syvenee teemoiksi ihmissuhteiden monista tasoista, hierarkioista ja valta-asetelmista. Streams tuo näyttämölle kokonaisen ihmisen, niin että kaikki inhimillisyyden kerrokset ovat läsnä. Streams ei tyylittele, se on suora ja raadollinen, lihallinen, ylenpalttinen ja dekadentti.

Esityksen kesto 3-7h.

Tilattavissa erilaisiin tiloihin teattereista taidegallerioihin ja juhlahuoneistoihin.

“Streams käynnistyy näennäisenä kahden tanssijan, kahden ystävän suhteen kuvauksena. Tarina ensitapaamisesta on kuitenkin vain lähtökohta, josta teos alkaa purkautua. Teos on Yli-Maunulan, Petit’n ja muusikko Rosine Fefermanin vuoropuhelu. Kaikkien impulssit vievät improvisaatiolle perustuvaa teosta eteenpäin liikkeestä toiseen, tunteesta toiseen. Streams pyrkiikin hylkäämään hierarkiat ja ennalta määritetyt roolit. Teos tavoittelee demokratiaa paitsi esiintyjien, myös esiintyjien ja yleisön välillä. Streams haluaa näyttää suhteet – rakkaus, ystävyys, tanssija, muusikko, yleisö – ja niissä olevat valta-asetelmat dynaamisina, nestemäisinä, jotka liukenevat toisiinsa. Vaikka Streamsissä on kirjoitettuja kohtauksia ja valmis rakenne, teksti muuttuu, tilanteet muuttuvat, tunnetilat elävät ja roolit vaihtuvat esityksestä toiseen. Streams rakentuu hetki hetkeltä tilassa, jonka energia ei ole kenenkään saneltavissa, mutta kaikkien aistittavissa. Yleisölle Streams on ylenpalttinen kokemus. Yleisö ja esiintyjät muodostavat seurueen, joka jakaa kokonaisen illan. Kaikkea on paljon: tanssia on paljon, musiikkia on paljon ja ruokapöytä notkuu herkuista.”

Janne-Pekka Manninen, Liikekieli.com

Lue koko artikkeli: http://www.liikekieli.com/arviot/852-streams-yli-maunula-petit-2009.html

Tekijät:

William Petit asuu Toulonissa, Välimeren rannalla. Hänen tanssiryhmäsä Rialto Fabrik Nomade on erikoistunut projekteihin, jotka yhdistävät taiteen, kulttuurin ja yhteisöllisyyden. William työskentee paljon residensseissä eri puolilla Ranskaa ja Eurooppaa.

Pirjo Yli-Maunula on työskennellyt tanssitaiteilijana vuodesta 1980 lähtien. Hän on toiminut mm. Oulun Tanssistudion johtotehtävissä sekä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen  ja Täydenkuun Tanssit – festivaalin taiteellisena johtajana.  Vuodesta 2006 hänen taustayhteisönään on ollut Flow Productions, jonka hän perusti tanssitaiteilija Maria Littowin kanssa. Yli-Maunula on tanssinut useiden merkittävien suomalaiskoreografien nykytanssiteoksissa ja esiintynyt laajasti niin kotimaassa kuin ulkomailla.Omassa taiteellisessa työskentelyssään hän pitää tärkeänä erityisesti improvisaatiota, monitaiteellisia produktioita ja yhteisöllisiä työprosesseja. Yli-Maunulalle sai  vuonna 2005 Oulun kaupungin kulttuuripalkinnon ja vuonna 2008 Suomen Tanssitaiteilijain liiton Tanssin Maintekopalkinnon.Tällä hetkellä hän työskentee Valtion tanssitaidetoimikunnan myöntämän 1-vuotisen taiteilija-apurahan turvin. Oulun kaupunki nimitti Yli-Maunulan Vuoden 2011 taiteilijaksi.

Rosine Feferman on Pariisissa asuva kontrabasisti, joka on aina ollut kiinnostunut improvisaatiosta ja aloitti soittamaan jazzia mm. Alan Silva and his Celestial Communication Orchestran, Didier Petit´n, Bobby Fewn, Jac Berrocalin, Jaques Thollot´n, Lê Quan Ninhin, Maggy Nicholsin ja Roger Turnerin kanssa. Hän on soittanut myös itäeurooppalaista ja balkanilaista kansanmusiikkia sekä työskennellyt improvisoidun musiikin kautta mm. teatterissa, tanssissa ja sirkuksessa.

Marianne Sotti on valmistunut Lapin yliopistosta Taiteiden tiedekunnasta taiteen maisteriksi vuonna 2009. Opiskeluaikaan hän oli mukana suunnittelemassa puvustusta Lapin balettiopiston ja Rovaniemen kaupunginteatterin yhteistyönä toteutettuun Lumikuningatar- balettiin. Lisäksi hän on ollut mukana ylioppilasteatterin toiminnassa niin Rovaniemellä kuin Oulussakin. Tällä hetkellä Marianne toimii freelancer-pukusuunnittelijana. Hän on tehnyt suunnittelutyötä Streams- teoksen lisäksi Flow Productionsin produktioihin Kadonnut Kaupunki – Oulu 2008 ja Touching Point. Oulun kaupunginteatterissa hän on suunnitellut puvustuksen näytelmiin Tukholma ja Kultalampi. Kesällä 2010 Marianne on mukana pukusuunnittelijana Jokinainen- taidevaelluksessa.

Tomi Hurskainen on graafinen suunnittelija. Hän toimi aiemmin LudoCraftissa peligraafikkona ja taittajana. Urallaan hänellä on paljon erilaisia freelance-projekteja, viimeisimpänä Kadonnut Kaupunki. Hän on ollut toteuttamassa useita pelillisiä kuvataidenäyttelyitä. Työkseen hän toimii Playsignin graafikkona.

Esityshistoria:

Kantaesitys:

Oulu, Valvesali 23.1.2009 (koko yön kestävä versio)

Muut esitykset:

Teatterikuoppa, Haukipudas 31.1. 2009 (lyhyt versio)

Centre Cultural Jean Houdremont, La Courneuve 6.3.2009 (koko yön kestävä versio) Tanssia Tyrkyllä-festivaali, Oulu 17.9.2009 (lyhyt versio)

Anti-festivaali, Kuopio 25.9.2009 (koko yön kestävä versio)

Ruotsin Kolari, Folkets Hus, 3.7. 2010 (lyhyt versio)

Turtolan koulu 6.7. 2010 (lyhyt versio)

Aavasaksan Kruununnäyttämö, 7.7.2010 (lyhyt versio)

Kukkolan koulu, 8.7.2010 (lyhyt versio)

Tornio, Aineen taidemuseo, 9.7.2010 (lyhyt versio)