Svartisen
 - Arkistossa

 

 • http://www.svartisen.net/
 • Koreografia ja esitys: lona Jäntti & Pirjo Yli-Maunula
 • Animaatiot: Tuula Jeker
 • Valosuunnittelu: Ainu Palmu
 • Äänisuunnittelu: Aake Otsala
 • Pukusuunnittelu: Heidi Kesti
 • Jäätyneet takit: Eric Mutel
 • Maskeerauksen suunnittelu: Yanski Sova
 • Grafiikat: Tuula Jeker ja Tomi Hurskainen
 • Tekstit: Janne-Pekka Manninen
 • Tekstien totetus äänitteinä www.svartisen.net: Sampo Marjomaa, Xander Michael ja Aake Otsala
 • Valokuvat: Jussi Tuokkola
 • Tuotanto: Flow Productions & JoJo – Oulun Tanssin Keskus
 • Tuotantotuki: Valtion tanssitaidetoimikunta, Taiteen keskustoimikunta, Oulun kaupungin kulttuurilautakunta, Samuel Huberin taidesäätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö
 • Yhteistyökumppanit: Kulttuuritalo Valve, Oulun Kulttuuripesula
 • Yhteistyökumppani uusintaesityksissä 2012: Oulun Musiikkijuhlat
 • Esityksen kesto: 45min.
 • Kantaesitys Kulttuuritalo Valve, Valvesali 30.3.2011

Joskus kun herää, ei heti tiedä missä on, ja tutut asiat näyttävät oudolta. Svartisen muistuttaa tuota välitilaa unen ja valveen välillä. Animaatiota, tanssia ja ilma-akrobatiaa yhdistelevän Svartisenin absurdia maailmaa asuttavat Pirjo Yli-Maunulan ja Ilona Jäntin esittämät hahmot sekä kummallisella tavalla inhimilliseltä vaikuttavat jäädytetyt kylpytakit. Unen logiikkaa noudattavassa Svartisenissä hyisen maiseman odottamattomista tapahtumista syntyy jännitteitä, mutta myös huumoria – aivan kuten unessa koettu uhka muuttuu myöhemmin muistettuna kokonaan toiseksi.

 

Svartisenin voisi kai sanoa nostattavan katsojan huulille arkaaisen hymyn. Se ilmentää metafyysistä hyvää mieltä – vaikka taivas voi pudota niskaan.
Ilma-akrobaatti Ilona Jäntti on vangitsevan virtuoosinen ja kaunis liikkuessaan pitkällä trapetsilla ja kanaverkkoliaanilla. (Esiintyjien hallittu ja keskittynyt tekeminen kiinnittää yleisön katseen, herkistää aistimaan tunnelmaa.)
Valotiloilla ja äänikuvilla on iso ansio esityksen maailman luomisessa. Svartisen on ambraa kaikille aisteille.
Monitaiteinen Svartisen on valmis vientiin. Rikas esitys kestää useamman katsomiskerran.

Svartisenin voisi kai sanoa nostattavan katsojan huulille arkaaisen hymyn. Se ilmentää metafyysistä hyvää mieltä – vaikka taivas voi pudota niskaan. […] Ilma-akrobaatti Ilona Jäntti on vangitsevan virtuoosinen ja kaunis liikkuessaan pitkällä trapetsilla ja kanaverkkoliaanilla. […] Svartisen on ambraa kaikille aisteille. […] Rikas esitys kestää useamman katsomiskerran. Eeva Kauppinen, Kaleva 2.4.2011

Ilona Jäntti on valmistunut sirkustaiteilijaksi ruotsalaisesta Cirkus Piloterna- koulusta. Hänen pääaineenaan oli ilma-akrobatia. Hän on suorittanut lisäksi tanssitaiteen maisterin tutkinnon Englannissa, Laban Centresssä. Jäntti on esiintynyt useissa tanssi- ja sirkustuotannoissa Englannissa, Ruotsissa, Saksassa ja Italiassa sekä Suomessa Circo Aereon, Flow Prductionsin, JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin tuotannoissa. www.ilmatila.com

Pirjo Yli-Maunula on oululainen freelance- tanssitaiteilija. Hän on toiminut mm. Oulun Tanssistudion johtotehtävissä sekä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Täydenkuun Tanssit – festivaalin taiteellisena johtajana.  Yli-Maunulalle on tyypillistä toimia monitaiteellisissa produktioissa, hänen roolinsa vaihtelevat tuottajasta ohjaajan ja koreografista esiintyjään. Hän on esiintynyt laajasti niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Ainu Palmu on valosuunnittelija joka valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Light and Lighting maisterilinjalta Bartlett School of Architecture / University College of Londonista. Hän on työskennellyt lähinnä nykytanssin ja uuden sirkuksen alueilla, mm. Wille Valon ja Kalle Hakkaraisen sekä Joona Halosen ja Heli Meklinin kanssa. Hän on osa monitaiteellista Kajo työryhmää, joka tekee näyttelyitä taidegallerioihin.Esityksessä häntä kiinnostaa kovuuden ja herkkyyden yhtäaikaisuus jonka esiin tuomiseen valo on hyvä väline, se kun on aineeton ja samalla välttämätön.

Tuula Jeker on sveitsissä syntynyt helsinkiläistynyt arkkitehti. Jeker on valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopiston Arkkitehtuurin osastolta, mutta on opiskellut arkkitehtuuria myös Kunsthochschule Berlin-Weissenseessa, Melbournessa RMIT:ssa ja teollista muotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa. Jekerin tärkeimmät lähtökohdat arkkitehtuurissa ovat tila sekä muoto ja pinta, jotka muodostavat sen. Tilan hahmottaminen eri tavoilla kaksi- tai kolmiulotteisessa kuvassa ja liikkeen kautta ovat tärkeitä elementtejä hänen suunnitelmissaan.

Ranskalainen Eric Mutel on opiskellut visuaalisia taiteita ja valokuvausta. Nykyisin Mutel asuu ja työskentelee Suomessa. Hänen työnkuvansa on laaja: hän työskentelee valokuvan, kuvataiteen, taideinstallaatioiden,videotaiteen, lava- ja valosuunnittelun, ympäristötaiteen ja esiintyvien taiteiden parissa. Mutelia kiinnostaa yhä enemmän visuaalisten taiteiden ja esiintyvien taiteiden yhdistäminen ja sekoittaminen. Mutel pyrkii kokeilemaan uusia teknologioita ja uutta mediaa työssään, jossa hän tutkii muun muassa kuvien, muistin,kehon,liikkeen, ajan, tilan ja energian vuorovaikutusta.

Heidi Kesti on oululainen kuvanveistäjä. Hän on opiskellut Limingan ja Porin taidekouluissa, ja valmistunut kuvanveistäjäksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta kuvataiteen linjalta. Hän tekee teoksia kierrätysmateriaalista, pronssista, kankaasta ja keramiikasta. Tällä hetkellä hän opiskelee vaatetusalan artesaaniksi Oulun Seudun Ammattiopistossa.

Muusikko, säveltäjä ja äänisuunnittelija Aake Otsala on kotoisin Rovaniemeltä. Nykyisin Helsingissä asuva Otsala on työskennellyt useiden merkittävien suomalaiskoreografien tuotannoissa: mm. Alpo Aaltokosken, Arja Raatikaisen ja Ervi Sirenin teoksissa. Otsala on tehnyt myöskin pitkän uran suomalaisen populäärimusiikin parissa: diskofrafiaan kuuluu pitkälle kolmattakymmentä albumia, joihin kuuluu mm. hänen oman orkesterinsa Absoluuttinen Nollapisteen tuotanto. Otsala on myöskin julkaissut oman sooloalbuminsa “Songs From a Closed Room” vuonna 2010.

Yanski Sova on oululainen meikkaaja-maskeeraaja. Hän on toiminut näytös-, mainos- sekä kuvausmeikkaajana vuodesta 1988 lukuisissa valtakunnallisissa projekteissa sekä tehnyt menestyksekästä yhteistyötä arvostettujen valokuvaajien ja esiintyvien artistien kanssa. Lisäksi Sova on opettanut alan oppilaitoksissa vuodesta 1993.

JP Manninen on oululainen toimittaja, joka on työskennellut alalla vuodesta 2001. Manninen on kirjoittanut lähes kymmenen vuotta teknologiasta sanomalehti Kalevalle. Vuonna 2010 Manninen avusti amerikkalaista teknologiablogia San Franciscossa, Kaliforniassa.Manninen on kirjoittanut uransa aikana teknologian lisäksi monista aiheista: hän on tehnyt esimerkiksi peliarvioita, lifestyle-, viihde-, ruoka-  ja matkailujuttuja. Manninen on kirjoittanut myös käsikirjoituksia lyhytelokuviin ja erilaisiin promootiovideoihin.

Tomi Hurskainen on graafinen suunnittelija. Hän toimi aiemmin LudoCraftissa peligraafikkona ja taittajana. Urallaan hänellä on paljon erilaisia freelance-projekteja, viimeisimpänä Kadonnut Kaupunki. Hän on ollut toteuttamassa useita pelillisiä kuvataidenäyttelyitä. Työkseen hän toimii Playsignin graafikkona.

Esityshistoria:

30.3. – 9.4.2011 Kulttuuritalo Valve, Valvesali, JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ohjelmistossa (7)

1.-4.3.2012 Kulttuuritalo Valve, Valvesali (5)