VillaHailuoto
 - Tilattavissa

Kuva: Janne-Pekka Manninen

“Villa nostaa irti ajasta ja arjesta Aake Otsalan säveltämä äänimaailma. Heti kun saa kuulokkeet korvilleen, loittonee välitön aistimus jalan alla kiemurtelevasta polusta ja mieli alkaa vaellella toisissa sfääreissä. Luonnonäänten – kalojen molskahtelun, koivunlehtien läpätyksen ja kaislojen kahinan – siivilöityminen pois tekee retkestä unenomaisen. Elämyksenä Villa-vaellus on maaginen, mystinen, fantasiaa ruokkiva ja jotenkin eteerinen. Vaikutus on niin intensiivinen, että Otsalan säveltämästä toiseudesta ei tahtoisikaan päästää irti tunnin päätteeksi.”

Eeva Kauppinen / Kaleva 28.7.2019

Moniaistinen ja monitaiteinen elämyksellinen Villa-projekti nähdään heinäkuussa ainutlaatuisessa ympäristössä Hailuodossa. Kyseessä on kolmivaiheisen Villa-teoksen toinen inkarnaatio. Hailuodon Ulkokarvossa nähtävä teos rakentuu kolmen tanssivan villaveistoksen, musiikin, maiseman ja rakennetun ympäristön vuoropuhelulle. Esitys houkuttelee pysähtymään, rauhoittumaan ja avaamaan aistit kokonaisvaltaiselle esityskokemukselle.

Villa on ohjaaja-koreografi-tanssija Pirjo Yli-Maunulan, pukusuunnittelija-lavastaja Pirjo Valisen, valosuunnittelija Jukka Huitilan ja äänisuunnittelija Aake Otsalan yhteistyö. Alkuvuonna teos nähtiin näyttelynä Valvegalleriassa Oulussa ja syksyllä Villa saapuu näyttämölle Oulussa.

Teoksen keskiössä on luonnon ja ihmisen suhde, joka kiteytyy villaan ja sen käyttöön materiaalina. Villassa on aistittavissa ihmisen ja luonnon suhde: villalanka on lampaan lahja ihmiselle, joka yhdistää kulttuureja ja jossa on läsnä ajan ja paikan ulottuvuus. Se on osa ihmisen vuorovaikutusta ankaran mutta äärimmäisen kauniin luonnon kanssa, mikä on nähtävissä erityisesti Hailuodon esityksessä.

Osana tammi-helmikuun näyttelyä nähtiin tanssijan esittämä vangitsevan hypnoottinen elävä installaatio. Hailuodon esityksissä tuo kiehtova maailma viedään ulkoilmaan ja luodaan katsojalle kokemus, johon on helppo upota kuin meditaatioon. Villa on kunnianosoitus luonnolle ja lampaan lahjalle.

Työryhmässä ovat mukana lisäksi tanssijat Titta Court ja Milla Virtanen, kuvataiteilija Heidi Kesti, avustaja Nikke Launonen, valokuvaaja-kirjoittaja Janne-Pekka Manninen ja graafinen suunnittelija Tomi Hurskainen.

Villa:Hailuoto Esitykset Ulkokarvossa, Petsamon laiturilla 26.7. klo 17 ja 27.7. klo 15.30

 Esitykset ovat osa Hailuodon teatterifestivaalia.

Liput 15€, myynti festivaalin aikana Hailuodossa.